Altcoins

Ongetwijfeld heb je ooit wel al eens gehoord van de term Altcoins. Tegenwoordig hoor je de termen Bitcoin, Ethereum, Ripple, … wel eens vallen in een gesprek. Nu kan je je wel afvragen waarom deze munten allemaal zo interessant zijn. Sommige cryptomunten zorgen ervoor dat zaken in het dagelijkse leven vlotter gaan lopen. Maar wat is een Altcoin nu?

Wat is een altcoin?

Een altcoin is een cryptomunt dat gelijkaardig is aan Bitcoin. De term zou staan voor “alternatief voor Bitcoin”. Daarnaast wordt de term ook gebruikt voor elke cryptovaluta dat geen Bitcoin is. Op dit moment zijn er al meer dan 900 altcoins uitgebracht allemaal met het doel om een betere versie van Bitcoin te worden.

Bitcoin maakt net zoals van bijna elke cryptomunt gebruik van open-source code. Dit betekent dat iedereen in een kopie van de open-software de code kan gaan aanpassen. Zo worden vaak verbeteringen voorgesteld aan de ontwikkelaars van een munt. 
Niet alleen gaat deze open-source code gebruikt worden door mensen die bijvoorbeeld Bitcoin willen gaan verbeteren, maar ook door mensen die een eigen munt willen opstarten. 

Er zijn dus 2 manieren om een altcoin te creëren. De eerste manier is om vanaf 0 je eigen code te ontwikkelen. De tweede manier die ook het meest hanteert wordt is door de code van Bitcoin te gaan aanpassen. Welke manier je ook gebruikt om je eigen munt te creëren, wanneer je munt naar een blockchain-niveau vordert, zullen deze aangepaste regels toegepast worden. Hierdoor zul je dus een volledig ander grootboek hebben. 

Wat is de meerwaarde van altcoins?

Altcoins beschikken vaak over extra funties die niet geïntegreerd zijn in de Bitcoin blockchain . Zo verschillende de regels voor het monetaire beleid vaak bij Altcoins. Deze regels kunnen gaan  over de minimum uitgaven per transactie. Daarnaast kan het ook zijn dat er een positieve of negatieve rente gegeven wordt op opgeslagen munten. Dit kan het bijhouden van munten aanmoedigen of ontmoedigen. Ook het miningbeleid kan anders werken dan het miningbeleid van Bitcoin.

Het miningbeleid van Bitcoin noemt Proof of Work (PoW). Dit betekent dat de eerste persoon die de block gemined heeft, de beloning krijgt. De technische term hiervoor is ASIC- of GPU mining. Het probleem hierbij is dat grote mining bedrijven veel meer kapitaal hebben dan een persoon die mined op een computer. 

Veel Altcoins passen het miningbeleid zo aan dat het miningproces niet sneller gaat werken op gespecialiseerde mining computer dan dat het doet op een normale computer. Een voorbeel van zijn altcoin is Litecoin.

Wat was de eerste Altcoin?

De eerste Altcoin die ooit gecreërd was, was de Namecoin. Deze munt is ontstaan in April 2011. Het doel van Namecoin was om domeinnaam registratie te decentraliseren. Meer informatie over individuele munten? Bekijk dan zeker eens het overzicht van de verschillende cryptomunten!

Zijn altcoins veilig om in te investeren?

Een cryptomunt is nooit 100% veiling om in te investeren. De cryptosector is op dit moment nog in een zeer jong stadion. Deze sector biedt wel zeer veel mogelijkheden maar zeg nooit “nooit”. 

Cryptomunten zijn vaak zeer volatiel. Een van de redenen is omdat de marktkapitalisaties op dit moment nog relatief laag is in vergelijking met het kapitaal waar banken over beschikken. Daarnaast zijn er ook een aantal “whales” die voor prijsschommelingen kunnen zorgen.  Vooral altcoins zijn vaak heel vatbaar voor whales. Dit houdt in dat een whale extreem veel kapitaal gaat pompen in een munt. Hierdoor gaat de prijs van de munt de lucht in. Door de prijsstijging zal er een hype ontstaan rond de munt waardoor meer mensen de munt gaan kopen. Wanneer de prijs hoog genoeg gestegen is, verkopen de whales al hun munten. Hierdoor gaat de munt weer in waarde zakken. De whales lopen op die manier weg met extreme winstmarges en de gewone man is de dupe. Dit fenomeen staat ook wel gekend als “Pump and Dump”.

Op het internet heb je altijd mensen die een concept willen verbeteren en mensen die willen profiteren van het systeem. Dit was ook het geval bij altcoins. Er zijn meerdere voorbeelden van altcoins die geen toegevoegde waarde hebben en die louter gebruikt zijn geweest om geld op te strijken voor de ontwikkelaars ervan. De munt zal nooit in waarde toenemen omdat er geen incentive meer aan het minen van de blokken hangt. Het komt heel vaak voor dat deze scamcoins al volledig gemined zijn voordat de munt gekocht kan worden.  Deze coins worden ook wel scamcoins of shitcoins  genoemd. 

Hou er wel rekening mee dat een scamcoin altijd een shitcoin is maar een shitcoin niet altijd een scamcoin is. Scamcoins kan je herkennen door onrealistische claims, geen basis code & de afwezigheid van belangrijke informatie. Wil je meer te weten komen over scam en shitcoins? Lees dan zeker ” Scamcoins vs Shitcoins

Wanneer je een munt aankoopt is het dus zeer belangrijk dat je je genoeg informeert over een munt. Doe je dit niet, dan kan je wel eens met je neus tegen de deur lopen. Indien je beslist om te investeren in een munt, kijk dan niet wat de doelen zijn van een munt op korte termijn, maar kijk naar de langetermijnvisie. De cryptomarkt staat nog maar in zijn babyschoentjes, geef het dan ook de tijd om deftig te evolueren.

Waar kan je altcoins bekomen?

Altcoins kan je altijd bekomen door deze simpelweg te gaan aankopen op een exchange. Let op! Er zijn twee soorten exchanges. Je hebt de fiat – crypto exchanges zoals LiteBit, Bitvavo, Coinbase en je hebt de fiat-fiat exchanges. Bij fiat-crypto exchanges kan je cryptomunten aankopen met Euro’s, Dollars,.. terwijl je bij crypto-crypto exchanges zoals Binance of Cobinhood enkel met cryptomunten kunt betalen. 

Sommige altcoins kan je enkel verkrijgen op crypto-crypto exchanges. Je zult dan eerst cryptomunten moeten aankopen op een fiat-crypto exchange vooraleer je de gewenste munt kan verkrijgen.

Naast het aankopen van de gewenste munten op exchanges kan je ook altcoins verdienen. Dit kan bijvoorbeeld via een Freelance opdracht maar ook door deel te nemen aan een Airdrop van een specifiek cryptomunt.