Bitcoin

De term Bitcoin kan onderverdeeld worden in 2 delen. Aan de ene kant heb je term Bitcoin die we kunnen als de Cryptovaluta en aan de andere kant hebben we het bitcoin protocol. Het bitcoin protocol is ook wel beter gekend als de blockchain waar de transacties in geregistreerd worden. Beiden worden “bitcoin” genoemd.

De cryptomunten kunnen vanuit verschillende perspectieven bekeken worden. 
Zo zien sommigen bitcoin munten als het volgende betaalmiddel, terwijl andere deze munten eerder zien als een investering. 

Het bitcoinsysteem maakt het mogelijk betalingen tussen gebruikers te verzenden zonder dat er een bank of een betalingsgateway aan te pas komt. Bitcoins zijn net zoals andere cryptovaluta immaterieel van aard. Dit wilt zeggen dat je deze munten niet zoals Euro’s kan vastnemen. 

De technologie waarop deze munten werken wordt blockchain technologie genoemd. Deze blockchain technologie is een elektronisch betalingssysteem op basis basis van wiskundig bewijs. Het idee was dan ook om een middel voor uitwisseling te produceren, onafhankelijk van een bank of een andere derde. Transacties moeten doorgevoerd worden op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier.

Wie heeft de Bitcoin gemaakt?

Bitcoin draagt een zeer groot mysterie met zich mee. Niemand weet wie de maker of makers zijn van deze cryptomunt. Het enige dat bekend is over deze persoon(en) is dat ze zichzelf de pseudonieme naam Satochi Nakamoto hebben gegeven. En dat ze de whitpeaper over bitcoin in 2008 – 2009 hebben gepubliceerd.

Bitcoin als betalingssysteem

Het transactiesysteem van bitcoin was operationeel vanaf 2009. In 2009 was bitcoin ongekend bi het grote publiek. Het aantal transacties waren dat op de blockchain doorgevoerd werden was niet zoveel als vandaag de dag. 

Toen de bitcoin blockchain ontstond hebben de maker(s) Satochi Nakamoto beslist dat er in een block slechts 1mb aan data mag opgeslaan worden. De reden hiervoor was omdat ze niet wouden dat er transacties gespamd werden waardoor het de blockchain vast ging lopen.

Ondertussen is het aantal transacties die op de bitcoin blockchain worden doorgevoerd enkele malen vermenigvuldigd. Het probleem dat ontstaat is dat transacties meer tijd nodig hebben om gevalideerd te worden. Dit komt omdat een block maar 1MB aan data mag bevatten.  Hierdoor ontstond er een backlog van transacties. De enige reden hoe je transactie sneller geverifieerd kon worden was door een hogere transactie fee te betalen aan de miners.

Dit probleem zagen ook de ontwikkelaars van bitcoin. Zo zijn ook zij op zoek gegaan hoe ze het aantal transacties konden verhogen in een block. Een oplossing werd voorgesteld. Maar omdat een blockchain gedecentraliseerd is en niet beheerd wordt door een overheid, moet je dus een deel van de community zien te overtuigen om deze variant te gaan gebruiken. Niet alleen gebruikers moeten overtuigd zijn om de variant te gaan gebruiken maar ook miners moeten potentieel zien om de nieuwe munt te gaan verifiëren en encrypten. Indien het je niet lukt om een deel van de community te overtuigen om jouw variant te gaan gebruiken, dan faalt het project.
Zo’n variant wordt ook wel een fork genoemd.  

Bitcoin vorken

Bitcoin heeft ook enkele varianten. Deze worden ook wel de Bitcoin forks genoemd. Weet je niet wat forks zijn? Lees dan zeker eens: Wat is een “fork”.

Bitcoin vorken

Kort gezegd zijn geplande vorken, varianten van de originele blockchain die al van het begin bij een roadmap van een cryptomunt aangekondigd worden. Een harde geplande vork is een verbetering van de blockchain technologie achter een munt. Eenmaal er dus aanpassingen aangevoerd worden aan de code van de blockchain, zal er een vertakking ontstaan. De fork. Als er een hard fork ontstaat (gepland of ongepland) dan krijgt de bezitter van de originele munt het aantal munten dat hij bezit in de nieuwe munt. 

Geplande harde vorken

Geplande harde vorken van bitcoin zijn Bitcoin Cash, Bitcoin Private, Bitcoin SV, en Bitcoin Gold. 

bitcoin cash
Meer over Bitcoin Cash
Bitcoin Private
Meer over Bitcoin Private
3602
Meer over Bitcoin SV
favicon-310
Meer over Bitcoin Gold

Ongeplande harde vorken

Ongeplande harde vorken zijn vorken die ontstaan door een conflict binnen de community. Hierbij zal een deel van de community zich afsplitsen van de anderen. Zo gaan zij verder met hun eigen aangepaste versie van de blockchain. 

Bitcoinxt
Meer over Bitcoin XT
Bitcoin unlimited
Meer over Bitcoin Unlimited

Integratie van de bitcoin

Hoe worden bitcoins op dit moment gebruikt in ons dagelijkse leven.

Bitcoins worden vooral gebruikt om overzeese transacties door te voeren. Wanneer je geld zou opsturen naar je vrienden in China, Afrika of Amerika betaal je al snel transactiekosten. Dit komt omdat de bank je euro’s moet omwisselen naar de valuta die daar gebruikt wordt. Een bitcoin heeft dezelfde waarde in Europa als die heeft in Amerika. Dit is het mooie aan cryptomunten. Stuur je een bitcoin op naar je familielid in Amerika, dan zal je hier bijna geen transactiekosten op betalen.

Ook worden cryptomunten meer en meer gebruikt als betalingsmiddel. Het gebeurt vaak dat een website de mogelijkheid geeft om met bitcoins te betalen.  Zo is het mogelijk om deze cryptomunt als betalingsmiddel te gebruiken bij Microsoft, om muziek, films, games,… te kopen.

Amazon geeft ook de mogelijkheid om cadeaubonnen te kopen met cryptomunten (BTC, XRP, EHT,..).
Deze cadeaubonnen gaan van €10 tot €5000.
Ook integreert de travel sector bitcoin als betalingswijze.

Enkele handige website om te zien waar je met bitcoins kan betalen zijn:

Het kan dus wel eens voorkomen dat je vaker met bitcoin of andere cryptomunte zal betalen. Nu kan voorkomen dat je naar de lokale bakker gaat en denkt ik zal wel met bitcoin betalen. Tot je wilt betalen en er geen mogelijkheid is om met bitcoin te betalen. Geen probleem! Grootsteden zoals Praag en Amsterdam hebben zelf bitcoinautomaten geïnstalleerd. Zo kan jij even bitcoins gaan omwisselen in cash geld.

Bitcoin machine

Bitcoins kopen!

Hoe dan ook cryptomunten zijn het betaalmiddel van de toekomst. Op dit moment zit de implementatie van cryptomunten in het dagelijkse leven in een jong stadion. Wees er dus snel bij en koop nu al je cryptomunten! Nog niet zeker bij welke exchange je wilt kopen? Vind hier meer info over exchanges!