Het Begin van Cryptocurrencies

Je hebt zeker en vast ooit al eens gehoord van de termen cryptocurrencies, Bitcoin of Ethereum. Anno 2018 laat iedereen deze termen wel eens vallen.
Maar toch weet een groot deel van de mensen nauwelijks waarover ze spreken. Wat is de Cryptomunt en hoe is deze ontstaan? 

De Blind Signature Technology

In de 20e eeuw is de “Blind Signature Technology” uitgevonden  door David Chaum. David Chaum ontworp deze technologie om de volledige privacy te garanderen van gebruikers die online transacties uitvoeren. Deze technologie is op de markt gebracht door het bedrijf DigiCash.

Het idee achter Digicash was, een vroege vorm van elektronische betaling waarvoor gebruikerssoftware nodig was. De software stond toe om bankbiljetten van een bank te verwijderen en specifieke versleutelde sleutels aan te wijzen voordat deze naar een ontvanger konden worden verzonden. Echter toen Digicash geïntroduceerd werd was het idee nog te groots. E-commerce werd nog maar juist geïntroduceerd. Mensen moesten nog vertrouwd raken aan het internet en de mogelijkheden ervan. Bankbiljetten inwisselen voor iets immaterieel was op dat moment een brug te ver.  Het bedrijf ging bijgevolg failliet en het idee ervan ging mee ten onder. 

De volgende jaren kende het internet een enorme vooruitgang. Ook e-commerce werd meer en meer geïntegreerd in ons dagelijks leven. Merken gingen zowel offline (fysieke winkels) als online producten of diensten gaan aanbieden.

De Eerste Cryptomunt: Bitcoin

In 2008 verscheen er een whitepaper waarin een peer-to-peer (p2p) betaalsysteem werd beschreven dat volledig decentraal zou moeten kunnen functioneren. Dit wilt zeggen dat er geen derde partij meer moet worden ingezet om geld van het ene account naar het andere te verzenden. In dit betaalsysteem kan er met de cryptomunt Bitcoin betaald worden. Deze Whitepaper noemde zichzelf Satoshi Nakamoto. De fysieke persoon of personen die achter deze Whitepaper en de Bitcoin zitten, blijven echter tot op vandaag onbekend.

In 2008 verscheen er een whitepaper waarin een peer-to-peer (p2p) betaalsysteem werd beschreven dat volledig decentraal zou moeten kunnen functioneren. Dit wilt zeggen dat er geen derde partij meer moet worden ingezet om geld van het ene account naar het andere te verzenden. In dit 
betaalsysteem kan er met de cryptomunt Bitcoin betaald worden. Deze Whitepaper noemde zichzelf Satoshi Nakamoto. De fysieke persoon of personen die achter deze Whitepaper en de Bitcoin zitten, blijven echter tot op vandaag onbekend. 

Bitcoin introduceerde het eerste protocol “proof of work“.
Proof of work houdt simpel gezegd in dat er sommen opgelost worden waardoor transacties worden gevalideerd. Proof of work is het bewijs dat miningbedrijven hun taak goed hebben volbracht.

Bitcoin was de eerste cryptocurrency van velen. Tegenwoordig zijn er al meer dan 900 cryptomuten op de markt beschikbaar. Deze werken bijna indien niet allemaal op de Blockchain Technologie.  Elke bestaande cryptomunt is gebasseerd op zijn eigen versie van de Blockchain technologie.

2017 was voor het moment het hoogtepunt voor de Cryptoindustrie. De mainstream media gaf zeer veel aandacht aan de industrie door de sterk fluctuerende prijzen maar ook door de mogelijkheden dat deze munten en de technologie erachter bieden. 

Hoe verschillen cryptomunten van de betaalmogelijkheden die wij kennen?

Net zoals Euro’s, Dollars, Yen en andere munten kan bitcoin gebruikt worden om zaken aan te kopen of te verkopen. Beide partijen moeten wel bereidt zijn om deze valuta als betaalmiddel te gebruiken.

Cryptomunten hebben nog andere manieren waarop ze zich onderscheiden van fiat-valuta (€,$,£) namelijk:

 1. Decentralisatie
  Het belangrijkste kenmerk van bitcoin en cryptomunten in het algemeen is dat het gedecentraliseerd is. Dit houdt in dat geen enkele instelling of bedrijf het netwerk beheerd. Het netwerk wordt onderhouden door een groep vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van toegewijde computers die verspreid zijn over de hele wereld. Cryptomunten trekken individuen en groepen aan die zich niet op hun gemak voelen met de macht die banken of overheden hebben over hun geld.
 2. Beperkte levering
  De betalingsmiddelen hoe we ze nu kennen heeft een onbeperkte voorraad. Centrale banken kunnen zoveel geld drukken en uitgeven als ze willen. Door deze oneindige voorraad wordt er soms geprobeerd om meer geld te drukken waardoor de waarde van een valuta zoals de euro gemanipuleerd wordt. De kosten van deze bijgedrukte biljetten, munten wordt betaald door de burgers van een land.Bij cryptomunten is dit niet het geval. Cryptomunten hebben een eindige voorraad. Telkens als er een block in de blockchain gemined wordt. Worden er nieuwe bitcoins gegenereerd. Dit zal blijven gebeuren totdat er een aantal van 21 miljoen bitcoins zal zijn. Eenmaal dit getal bereikt is zullen er geen nieuwe munten meer bijgemaakt  worden. Hoe meer de munten dan gebruikt zullen worden, hoe hoger de waarde.
 3. Pseudonimiteit
  Wanneer we nu een betaling doen, moeten we de gegevens van de ontvanger invullen. Op die manier wordt er ook gekeken als je overschrijving, betaling naar de gewenste persoon is. De bank gaat deze transactie gaan controleren.Door een cryptomunt te gebruiken zoals bitcoin, handelen de gebruikers van bitcoin in semi-anonimiteit. Er is dus geen tussenpersoon die de identiteit van de personen die een transactie uitvoeren gaat controleren. Bitcoin gebruikers hoeven zich dus niet te identificeren wanneer ze bitcoins doorsturen naar iemand anders. Wanneer een transactieverzoek ingedien wordt zal het protocol gaan controleren als de transactie aan alle regels voldoet. Indien een persoon meer bitcoins wilt doorsturen dan dat hij bezit, wordt er niet aan de regels voldaan en zal de transactie niet plaatsvinden. In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar wallet .

  Ook is het soms al verplicht om gebruikers te identificeren door het KYC protocol. KYC staat voor Know Your Customer. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

  De bitcoin stond vroeger bekend als ideaal valuta voor criminelen, terroristen en witwassers maar die tijd is nu gedaan.

 4. Onveranderlijkheid
  Eenmaal een transactie is doorgevoerd, is er geen manier om de transactie terug te draaien. Er is geen tussenpersoon die kan zeggen geef het geld terug. Dit is dus een van de risico’s van blockchain technologie over het algemeen.
 5. Deelbaarheid
  Als laatste onderscheid hebben we de deelbaarheid van een cryptomunt. Een cryptomunt kan honderdmiljoen keer gedeeld worden. Een honderdmiljoenste van een bitcoin wordt een satoshi genoemd (0,00000001 BTC). Deze deelbaarheid zorgt ervoor dat microtransacties mogelijk zijn. Aangezien het laagste van een euro, 1 cent is, zijn microtransacties met fiat-munten niet mogelijk.

Zijn Cryptomunten de toekomst?

Je kan op 2 manieren Kijken naar Cryptomunten. Je kan het zien als een betaalmiddel of als een investering.

Het feit dat mensen vandaag kunnen communiceren met eender wie op aarde zolang ze maar een internetconnectie hebben is gek. Wat nog gekker is, is dat het soms dagen duurt voordat een overgeschreven bedrag bij de ontvanger is toegekomen. Bij het betalen met Cryptomunten heb je dit probleem niet.

Dit is nog maar een van de voordelen dat deze technologie met zich meebrengt. De kans dat we gaan betalen met cryptomunten in de toekomst is dus zeer reëel. Misschien is deze toekomst dichter bij dan we denken.