Hoe wordt de waarde van een munt bepaald?

Verschil crypto en fiat valuta

De waarde van een cryptomunt wordt bepaald door een aantal factoren. Een van deze factoren is de technologie die achter de cryptomunt zit. Gedecentraliseerde cryptovaluta zijn immuun tegen censuur. Het is bijna onmogelijk om cryptomunten uit te schakelen.

Vandaag de dag maken alle landen gebruik van een systeem waar fiatvaluta’s gebruikt worden als betaalmiddel. In dit systeem controleren de centrale banken de geldhoeveelheid controleren  en beheren ze de monetaire reserves. Indien nodig door inflatie in te schakelen.

Zoals eerder vermeld zijn cryptomunten gedecentraliseerd, ze worden dus niet gereguleerd door overheden of centrale banken. Cryptomunten zijn eindig, dit wilt zeggen dat er een vast aantal munten in omloop is. Bij Bitcoin zijn er bijvoorbeeld 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Hierdoor kan de waarde niet gereguleerd worden door middel van inflatie. 

Cryptocurrency

  •  Gegenereerd door computers
  • Gedecentraliseerd (niemand kan de munt beheren)
  • Digitale manier om te betalen
  • Gelimiteerde hoeveelheid

Fiat currency

  •  Uitgegeven door overheden
  • gecentraliseerd (banken en overheden controleren het geld)
  • materiële manier om uit te betalen
  • ongelimiteerde hoeveelheid

Beïnvloedende factoren

Vraag en aanbod

De prijs van een cryptomunt is afhankelijk van de vraag en het aanbod. Hoe meer vraag er is naar een munt, hoe minder er beschikbaar zijn, hoe hoger de vraagprijs is voor een munt. Neem bijvoorbeeld Bitcoin. De Bitcoin was in 2011 nog niet gekend bij het grote publiek. Toen de sociale media meer en meer verhalen begon te verspreiden over Bitcoin, zijn mensen deze massaal gaan kopen. Het leek een veilige investering. De prijs werd dus extreem hoog doordat iedereen mee wou profiteren van de Bitcoin hype. 

Hoe meer munten er in omloop zijn, hoe hoger de prijs wordt. Elke goede entrepreneur ziet opportuniteiten om geld te verdienen.  En cryptomunten als betaalmiddel is daar een van. Dankzij de populariteit van en adoptie van cryptomunten door bedrijven gaan overheden nu ook op zoek naar hoe ze hier ook van kunnen meeprofiteren. 

Veiligheidslekken

Veiligheid van een munt speelt een hele grote rol in het bepalen van de waarde van een munt. Indien een munt gehackt wordt, zullen de bezitters van de munt hun vertrouwen in de munt verliezen. Door het vertrouwen weg is, zullen ze hun munten verkopen. Mensen die de munt niet bezitten zullen bijgevolg niet meer geïnteresseerd zijn in de munt omdat het geen veilige investering is. 

Een voorbeeld hiervan is Ethereum. Een hacker heeft 30 miljoen dollar aan ether gestolen. Dit veiligheidslek is opgelost door de code waarop ethereum gebouwd is te wijzigen. Een deel van de community wou niet de de code aangepast werd en heeft zich afgesplitst door hun eigen versie van de blockchain te gaan gebruiken. Deze nieuwe munt is beter bekend als Ethereum classic. 

Het probleem is dus dat aan de ene kant, mensen hun munten verkochten en aan de andere kant dat de community nog eens gesplitst werd ook. Dit zorgde voor een prijsdaling van Ethereum.

Inflatie van Fiatvaluta

Daarnaast heeft de inflatie op fiatvaluta ook een invloed op de prijs van een cryptocurrency. Als de prijs van bv de dollar daalt, dat zal de prijs van een crypomunt zoals Bitcoin stijgen in vergelijking met die munt. Dit wilt zeggen dat je wanneer je je Bitcoin verkoopt, je meer dollars zal krijgen dan wanneer je deze zou verkopen voor dat de inflatie heeft plaatsgevonden. 

Productie kosten

De directe kosten en indirecte kosten van het produceren van een munt zijn ook een factor die invloed uitoefenen op de waarde van een munt. Sommige cryptomunten hebben bijvoorbeeld hoge productiekosten (miningkosten). De middelen en energie die in deze mining van cryptomunten worden gestopt, kunnen worden gezien als een reden waarom de cryptomunt waarde heeft. Deze kosten omvatten de kosten die gemaakt moeten worden om de benodigde hardware te verkrijgen. Dit kan gaan over servers, gebouwen waar de servers instaan, computers die minen of de koelsystemen.

Regulatie

Wanneer cryptomunten door iedereen gebruikt zullen worden, zullen overheden op de een of andere manier controle willen hebben over deze cryptomunten. Indien een overheid hierin slaagt, wordt de cryptocurrency gecentraliseerd waardoor de waarde van de munt zal dalen.

Nieuws

Nieuws dat verspreidt wordt over een bepaalde munt kan ervoor zorgen dat de prijzen in de lucht gaan of kelderen. Een munt kan zodanig gehypt worden door de media dat iedereen deze munt gaat kopen waardoor het vraag en aanbod effect terug in werking treedt.

Een voorbeeld hiervan was Bitcoin. Begin 2017 was de munt iets minder dan $1000 dollar waard. Wanneer China een onderzoek ging voeren over de exchanges in het land, daalde de waarde van de munt met ongeveer $225. Een aantal maanden later verklaarde Japan Bitcoin als een legaal betaalmiddel. De prijs steeg dan terug een aantal honderden dollars. In de loop van 2017 kende Bitcoin nog een aantal ups and downs, maar bleef toch rustig stijgen in waarde. De media heeft de munt dan zodanig gehypt dat de munt eind 2017 $ 20.000 waard was.  

De waarde op exchanges

Wanneer je cryptomunten koopt, ruilt op verschillende exchanges zul je vaak zien dat de prijs voor een cryptomunt soms duurder is dan op de andere exchange. 

Dit komt ook door vraag en aanbod. Elke exchange heeft verschillende gebruikers.  De prijs zal vastgesteld worden aan de hand van de koop en verkoop orders van deze gebruikers. Wanneer je een cryptomunt koopt of verkoopt op een exchange zal je vaak ook nog een bijdrage moeten betalen. Hoe goedkoper deze bijdragen zijn, hoe meer mensen de exchange zullen gebruiken. De exchange dat het meeste gebruikt wordt, zal bijgevolg ook de beste aan en verkoop prijzen geven voor een munt. 

Hierdoor zullen bots en/of mensen aan arbitrage doen. Arbitrage houdt in dat je op de goedkoopste exchange je munten gaat aankopen en deze terug gaat doorverkopen op een markt waar de verkoopprijs van een cryptomunt hoger is. Het verschil hiertussen is winst voor het individu. 

Meer info over de verschillende exchanges⇒

Conclusie

De waarde van een cryptomunt kan zeer snel stijgen of dalen.  Het is altijd belangrijk om de risico’s van de cryptomunt waarin je investeert te kennen. 

Wanneer je een cryptomunt koopt omdat je ervan overtuigd bent dat deze op lange termijn veel waard zal zijn, moet je rekening houden met de meerwaarde dat deze munt met zich meebrengt. Zal deze munt op lange termijn een beter alternatief zijn dan de betaalmethoden van vandaag? Het succes en de waarde van een munt hangen ook af van hoe overheden en centrale banken de munt zullen behandelen. Zullen ze deze munt omarmen of verwerpen. Een van de belangrijkste factoren is nog altijd de veiligheid van de munt en hoe makkelijk deze munt te gebruiken is. Ook het nut van tokens en het vermogen van de onderliggende technologie om problemen uit de echte wereld op te lossen speelt parten.

Voordat je een munt koopt is het dus van essentieel belang dat je de munt grondig gaat analyseren. Zoek dus uit wat de meerwaarde van de munt is en hoe het de samenleving helpt of processen efficiënter maakt. Wees je er ook van bewust dat de mainstream media je kan brainwashen. Lees nieuws over een cryptomunt altijd zeer kritisch!

Meer weten over de verschillende cryptomunten⇒