Wat is een Initial Coin Offering?

Een ICO ofwel een Inititial coin offering is een kans om munten te kopen voordat de munt op de crypto marktplaatsen komt. Vaak wordt de term Crowd Token Sale ook gebruikt in plaats van ICO. Bedrijven maken vaak gebruik van een ICO om het toekomstige project te financieren. Naast het verzamelen van middelen om verder te kunnen ontwikkelen willen bedrijven op die manier ook al een community creëren vooraleer de munt op de markt komt. Hoe groter de community,hoe meer mensen de munt zullen gebruiken en hoe interessanter het is voor mensen om munten van deze cryptovaluta ook aan te schaffen.

Een ICO is meestal publiek en iedereen kan deze nieuwe cryptovaluta kopen in ruil voor Etherium, Bitcoin, Litecoins of een andere valuta die het bedrijf tot betalingsmogelijkheid stelt. Het belangrijkste voorde bedrijven is dat ze nieuwe middelen hebben om hun project te financieren.

Deze cryptomunten zijn om dit moment eerder virtuele-effecten maar in de toekomst zouden de sterke munten een van de mainstream betalingsmogelijkheden kunnen worden. Vooraleer je investeert in een ICO of een Crypto-munt in het algemeen, is het belangrijk dat je jezelf genoeg informeert. Door jezelf over een crypto-munt te informeren kan je beter inschatten als er toekomst in de munt zit of niet. Een van de mogelijkheden om informatie te verkrijgen over een munt is via de Whitepaper dat het bedrijf publiceert.

Investeer enkel geld in een ICO of een Cryptomunt dat je bereidt bent om te verliezen. Dit is een van de grondregels bij investeren. Het maakt niet uit als het gaat over aandelen op de beurs of het aanschaffen van cryptomunten.

Voorbeelden van ICO's

Etherium is een mooi voorbeeld van een ICO. 
Ethers zijn de crypto-munten van Ethereum. Deze munten worden gebruikt om het netwerk te onderhouden en dapps te ontwikkelen die op het Ethereum platform worden gebouwd.

Tokens/munten/coins kunnen voor alles gebruikt worden. Het Ethereum platform geeft de mogelijkheid aan start-ups om eigen tokens te programmeren en uit te geven. Ethereum is op dit moment de meest gebruikte blockchain voor het opzetten van een ICO. Daarnaast biedt Ethereum ook de meest eenvoudige manier om slimme contracten op te zetten. Andere voorbeelden van succesvolle ICO’s zijn:  Mastercoin, Waves, EOS, Bankera. 

Raadpleeg hier de volledige lijst van opkomende ICO’s!

IPO

Misschien heb je ooit wel al eens van de term IPO gehoord. IPO is echter niet hetzelfde als een ICO.

De term IPO staat voor Initial public offering. Bij een IPO vindt de eerste kans plaats om aandelen van het bedrijf die een cryptomunt ontwikkelt te kopen. Bij een IPO kan je dus een deel van het bedrijf opkopen. Op die manier ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Een IPO is zeer gereguleerd door banken en overheden terwijl een ICO gedecentraliseerd is.

Voordelen van ICO's

Bij een ICO kan je dus cryptomunten kopen. In ruil voor het aankopen van deze munten. Krijg je een vergoeding of bepaalde voordelen voor een bepaalde tijd. Sommige ICO’s werken met pakketten. Stel dat je het laagste pakket koopt voor een prijs van €500 dan krijg je €120 in tokens van een toekomstig project erbij. Stel dat de munt opgezet is door een miningbedrijf dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je een deel van de mining opbrengstenkrijgt. Bv 0,0001% per dag. Stel dat die 0,0001% gelijk is aan €0,15 per dag datje extra krijgt. Dit lijkt op zich niet veel. Maar als de ICO op de exchanges komt,is het niet ongezien dat de prijs van een munt de lucht inschiet. Die €0,15 datje per dag terug hebt gekregen zou zomaar een waarde van €1,50 hebben.

Sommige ICO’s geven een grotere beloning aan mensen die snel hun munten kopen. Bijvoorbeeld een ICO staat 3 maanden live. Wanneer je in de eerst maand van de Initial Coin Offering de munten koopt krijg je voor een bedrag van €500, €10.000 munten. Koop je de munten wanneer de ICO al 2 maanden bezig is, krijg je voor hetzelfde bedrag nog 7.500 tokens. Koop je ze in de laatste maand dan krijg je voor €500, nog 5000 munten.

Het kopen van munten bij een ICO kan zeer veel winst opleveren als de ICO een succes wordt. Jammer genoeg is dit niet het verhaal bij elke ICO. Ruwweg 80% van de ICO’s faalt. Investeren in een ICO is zeer risicovol.Daarnaast zijn er ook heel wat ICO’s die worden opgezet met verkeerde intenties.Deze coins zijn ook wel bekend als Scam coins.

Hoe Scam coins herkennen?

De 3 grote kenmerken van Crypto scams zijn:

 • Onrealistische beloftes
 • Onbestaande basis-code
 • Afwezigheid van belangrijke info

Onrealistische beloftes

Het gebeurt wel vaker dat je van kennissen, vrienden,familie, media,… lucratieve investeringsmogelijkheden in de cryptowereld te horen krijgt. Meestal wordt er hier dan een dagelijks of maandelijks rendement beloofd. Vaak zie je ook artikelen over mensen die geïnvesteerd hebben in een munt en de volgende dag multimiljonair zijn. Het idee dat jou hetzelfde zou kunnen overkomen zorgt ervoor dat mensen soms impulsieve beslissingen maken.Voor een ICO is het praktisch onmogelijk om vaste winsten op een continue basis te genereren. Het aanbieden van een vast rendement verreisd een constante bron van inkomsten. Dit kan enkel als het bedrijf producten of diensten verkoopt om hun inkomsten te onderbouwen.

Indien ze dit niet doen dan is een andere mogelijkheid financiëring door middel van een Ponzischeme of Pyramidescheme. Kort gezegd houden deze schema’s in dat uitbetalingen of rendementen worden gefinancierd door de inleg van nieuwe klanten. In zulke schema’s wordt er vertelt dat de inleg dat door nieuwe klanten betaald wordt, gebruikt wordt om te investeren in andere inkomstenbronnen. In werkelijkheid is dit niet het geval. Een deel van het geld van de nieuwe klanten gaat naar de uitbetaling van reeds bestaande klanten en de rest gaat naar de persoon die aan top van het schema staat. Komen er geen nieuwe klanten meer bij, stort het schema is. Iedereen is zijn/haar geld kwijt behalve diegene die helemaal aan de top staan.

Over het algemeen zijn er enkele frauduleuze schema’s in de cryptomunten gemeenschap dat onrealistische zaken belooft.

Bitcoin investeringspakketten (BIP's)

Een eerste frauduleus schema zijn de BIP’s. Bij BIP’s worden er hoogrenderende investeringsprogramma’s belooft met kleine uitbetaling structuren. In het begin zal je veel rendement hebben omdat er op korte termijnzeer veel mensen meedoen aan het project. Vanwege de Ponzi-structuur die het project gebruikt, hebben de BIP’s een korte levensduur. Vanaf er geen nieuwe gebruikers zich aansluiten aan het project zal het project stoppen. Jij bent je geld dan kwijt maar de mensen die het project hebben opgestart, hebben zeer veel winst kunnen boeken.

Cloud mining service

Hierbij betaal je een bepaald bedrag om mee te kunnen genieten van de miningoperaties van een mining bedrijf. Je hoeft dus niet je eigen dure computer hardware aan te kopen. Met je startkapitaal betaal je een deel van de hardware. In feite koopt het bedrijf nooit de hardware aan om te minen. Ze betalen jouw deel van de “mining opbrengsten” door de nieuwe mensen die startkapitaal betalen.
Je wordt dus uitbetaald totdat er geen nieuwe instroom is van mensen die startkapitaal betalen. Wanneer er geen nieuwe instroom meer is, stort het project in en verlies je je geld.

Als een ICO of een reeds bestaand cryptobedrijf volgende belooft, kan je beter je geld ergens anders investeren.

 • Je zal gegarandeerd hoge interesten krijgen. Gegarandeerde inkomsten bij de cryptomarkt of investeringen in het algemeen heb je nooit. Investeren in aandelen of munten is en blijft een risico.
 • Er is een referral schema. De bedoeling van een legitiem referral schema dat je een persoon aanbrengt en bij elke persoon een dat je aanbrengt een beloning krijgt. Als jij maandelijks minder moet betalen, telkens als je iemand nieuws aanbrengt, kan je ervan uitgaan dat je in een pyramide of ponzischema zit.
 • Dubbelzinnige details over hoe het bedrijf te werk gaat.
 • Geen of amper informatie over het team of over het bedrijf zelf
 • Het is moeilijk om je winsten over te zetten naar je wallet of bankrekening.

Geen bestaande bron-code

Het niet bestaan van een basis code is een tweede kenmerk van een scam.
De meerderheid van de Cryptocurrencies zijn open-sourced. Open-sourced wilt zeggen dat iedereen de versie van de broncode of software kan aanpassen om de code te verbeteren. Mensen die code aanpassen werken altijd in een kopie van het origineel. Als er effectief een stuk code verbeterd is, kan de code aangepast worden door middel van een update. Door een open-source code beschikbaar te stellen, kan je community hun input geven om bepaalde zaken te verbeteren. Frauduleuze bedrijven zullen hun code niet open-sourcen of zullen hun code niet publiceren.Meestal is dat omdat ze geen broncode hebben.

Afwezigheid van belangrijke info

Info zoals een White paper of info over het team zijn niet aanwezig op de site.
Als deze info nergens terug te vinden is, kan je ervan uitgaan dat het bedrijf achter de ICO frauduleus is. Een White paper is je eerste sales pitch. Investeerders zullen hier al hun informatie uithalen en op basis van deze informatie beslissen als ze zullen investeren of niet. Als er dus geen Whitepaper beschikbaar is, kan je ervan uitgaan dat het scam zal zijn.

Ook als er nergens informatie over het team terug te vinden is, kan je ervan uitgaan dat het project niet zo koosjer is. Transparantie is een van de belangrijkste troeven aan een bedrijf. Potentiële investeerders zullen gaan kijken als het team de nodige ervaring en kennis heeft om het project e doen slagen. Als je dus al niet weet wie er achter een project zit, is de conclusie snel gemaakt.

Conclusie

Een Initial Coin Offering is een mooie kans om op latere termijn mooie winsten te boeken. Zorg ervoor dat je altijd genoeg research doet vooraleer je investeert in een ICO.

Hou vooral in het achterhoofd wat de risico’s zijn en waarop je moet letten vooraleer je je geld investeert in een ICO. Dit zijn:

 • Gegarandeerde hoge interesten
 • Frauduleuze refferal systemen
 • Omslachtige details hoe het bedrijf of het project werkt
 • Minimale informatie over het bedrijf of het team
 • Moeilijkheden om je geld uit het systeem te halen.

Als je op deze zaken let heb je al een grotere kans om niet in een frauduleuze ICO te investeren.