Masternode

Wat is een Masternode?

Een masternode is een server op een gedecentraliseerd netwerk dat gebruikt wordt om unieke funties te voltooien om specifieke manieren. Andere knooppunten of nodes zijn niet in staat op dergelijke functies uit te voeren. Daarvan ook de term Masternode. Masternodes worden gebruikt voor functies zoals het direct verzend van transacties. Andere voorbeelden van deze unieke functies zijn: het verbeteren van privacy van de transacties, de mogelijkheid om met beloningssystemen te werken, het bepalen van het beleid/algorithme binnen een cryptoproject.

Een masternode beschikt dus over verbeterde functies. Om een masternode draaiende te houden, is er dus ook heel wat kapitaal nodig. Dit kapitaal wordt opgehaald door middel van investeringen. 

Elke Masternode is verschillend. Wanneer je investeert in een masternode krijg je een deeltje van de beloning die uitgekeerd wordt wanneer er een blok wordt gemined van een bepaalde munt. Afhankelijk van de munt waarin je investeert kan je een keer per dag of meerdere keren per dag uitbetaalt worden. Het voordeel van masternodes is dat het bedrijf dat deze masternodes bezit nog steeds geld kan verdienen en een dienst kan verlenen zonder dat er extreem veel geld geïnvesteerd moet worden in deze servers.

Er zijn echter een aantal misverstanden die de ronde gaan binnen de crypto gemeenschappen. Vaak wordt er gezegd dat masternodes een uitbreiding zijn op het Proof of Stake (PoS) munten . Dit is echter niet waar masternodes zijn ook actief op Proof of Work (PoW) munten. In de toekomst zullen er hoogstwaarschijnlijk ook masternodes beschikbaar zijn voor munten die volgens het Proof of Importance (PoI) protocol werken. 

Masternodes werken wel soortgelijk aan het PoS principe. Dit in de zin dat je ook passief inkomen gaat genereren via een masternode. Bij staking is het de bedoeling dat je je munten vasthoudt, bij masternodes is het echter niet verplicht om PoS munten te hebben.

Wat valt er te verdienen aan masternodes?

De crypto industrie staat nog maar in zijn babyschoentjes, er valt dus nog steeds veel geld te verdienen. Bij masternodeszijn er een aantal zaken die beïnvloeden hoeveel je effectief gaat verdienen. De grootste beïnvloedende factor is de munt. Daarnaast is het ook belangrijk dat er gekeken wordt hoe makkelijk er geïnvesteerd kan worden in deze masternodes. De laatste factor hangt af van de toenemende waarde van de munt in de komende jaren. Dit is echter iets wat je niet kan voorspelen, om een goede gok te kunnen wagen zal je dus eerst wat informatie moeten opzoeken over deze specifieke munt. Indien de cryptomarkt de komende jaren meer geïntegreerd zal worden in het dagelijkse leven, zal de waarde van cryptomunten stijgen. Investeren in een masternode is riskant maar aan de andere kant, dat is investeren in het algemeen.

Een masternode kan dus eigenlijk vergeleken worden met een next-level holding “HODL”. Het verschil is dat je een groter aantal munten bezit van de cryptovaluta.

Wie kan een masternode opzetten?

In principe kan iedereen een masternode opzetten. Doordat je deze masternode opzet en onderhoudt, krijg je een beloning in de vorm van de cryptomunt waarvoor je de server hebt opgezet. Doorloop het volgende stappenplan om een masternode op te zetten.

Ten eerste heb je een minimaal aantal munten nodig van het crypto-project waarvoor je een server wilt gaan opzetten. Indien over nog geen enkele crypto munt bezit, kan je makkelijk munten aankopen door middel van euro’s. Dit kan op een exchange zoals Changelly of Coinbase of LiteBit. Het is aangeraden om Bitcoins of een deel van Bitcoins aan te kopen (bv0,01). Ruil je gekochte bitcoins in op voor GIN-tokens op CryptoBridge of Cryptopia

Het is belangrijk dat je jouw GIN munten vasthoudt in je eigen GIN wallet. Maak een GIN wallet aan. Het aantal munten dat je moet hebben hangt af van project to project in dit geval zal je 1010 GIN-tokens nodig hebben. Nu je een GIN wallet hebt is het belangrijk dat je jouw gekochte GIN-tokens verstuurt naar je GIN wallet. Maak naast je GIN Wallet ook een GIN account aan. Dit kan zowel via mail als via een anonieme seed die je meekrijgt bij je wallet. 

Vervolgens is het de bedoeling dat je 15 Gin verstuurt naar je account dat je hebt aangemaakt op je profiel. Deze 15 gin betaal je voor de software en de diensten die je gebruikt van Gincoin.io. 

Als laatste zoek je op GINCOIN.io het gewenste GIN crypto-project waarvoor je een masternode wilt hosten en klik je op “Launch Masternode”. Er zal nu in je wallet een nieuwe functie beschikbaar zijn die speciaal bestemd is voor het vastzetten van je coins. Verstuur 1000 GIN naar dit gedeelte van de wallet. Gebruik nu de setup interface op de masternode te starten. Eenmaal de setup klaar is, kan je cryptomunten gaan verdienen!

Bovenstaand voorbeeld gaat over de GINcoin. Indien je bv een Masternode wilt hosten voor SmartCash zal je x aantal SMART tokens aan moeten kopen in plaats van GINCOINS. Check op coinmarketcap waar je de token/munt kan kopen.

Ten tweede moet je een statisch IP-adres instellen. Op die manier kan iedereen binnen het netwerk weten dat de masternode van jou is. Ten derde heb je een apparaat nodig met genoeg beschikbare ruimte. Op dit apparaat moet je de blockchain van de specifieke munt downloaden. Daarnaast is het ook aangeraden om de specifieke wallet van je masternode op dit apparaat op te slaan.

Als laatste is het belangrijk dat je wallet 24/7 live staat. Dit kan mogelijk gemaakt worden door middel van een Virtual Private Server (PVS). Een bekende aanbieder van dergelijke servers is Vultr.

Winsten afhalen

Je winsten afhalen is even gemakkelijk als je munten naar je wallet versturen. Stel dat je een GIN masternode hebt opgezet, dan kan je gewoon je verdiende GIN munten versturen naar je exchange adres. Eenmaal je deze munten naar bv je cryptopedia adres hebt verstuurd, wissel je ze om voor ethereum, bitcoins,… Sommige exchanges zijn fiat-to-fiat. Dit wilt zeggen dat je je munten niet kan omwisselen voor euro’s. Dit is makkelijk op te lossen door je Bitcoins, Ethereum door te sturen naar een exchange zoals Changelly, Litebit, Coinbase, Bitvavo, meer. En van daar uit kan je de munten inruilen voor fiatvaluta. 

Hou er rekening mee dat je nog steeds het aantal munten van in het begin moet blijven houden in je masternode wallet. Als je dus 1000 munten nodig had om de masternode op te starten, haal dan zeker niet meer munten af zodat je onder de 1000 munten komt. Kom je onder dit bedrag dan stopt de masternode automatisch. Cash dus enkel je winsten in!

Specifiekere info over wat GINCOIN is en hoe je een masternode kan opstarten, kan je in onderstaand filmpje terugvinden.

Conclusie

Masternodes zijn eigenlijk servers die je host vanop je PC. Masternodes hebben meer functies dan gewone nodes waardoor je transacties directer en veiliger zijn.

Door de diensten van Vultr is het mogelijk om je wallet 24/7 live te zetten en dus 24/7 een passief inkomen te gaan creëren. 

Masternodes zijn naast staken een relatief makkelijke manier om een passief inkomen te genereren. Heb je dus wat geld over en wil je graag dit geld verdubbelen of vermeerderen. Probeer het dan zeker eens uit.