Mining

Het minen van cryptocurrencies is een makkelijke manier om cryptomunten te verdienen zonder er al te veel geld aan uit te geven. Vooraleer je je op verschillende mining pools gaat inschrijven, is het belangrijk dat je goed verstaat wat minen is en welke soorten mining er bestaan. 

Wat is minen?

Elke dag versturen er miljoenen mensen cryptomunten naar elkaar, maar als niemand dit bijhoudt op de blockchain, kan niemand bijhouden wie wat heeft betaald en wie welke cryptomunten heeft ontvangen. De blockchain houdt dit bij door alle transacties binnen een bepaalde tijd te verzamelen in een block. Meestal is het vastgesteld dat de block bijvoorbeeld maximum 1mb data mag bevatten.

Nu is het zo dat deze transacties gevalideerd moeten worden en encrypt moeten worden. Aangezien de blockchain gedecentraliseerd is en niemand transacties kan beheren, worden er beloningen uitgegeven aan diegene die de moeite doen om een block te encrypten. Dit zijn de miners. Miners lossen simpel gezegd een moeilijke wiskundige formule op, ook wel bekend als hashing, en zorgen ervoor dat de block encrypt wordt. Eenmaal de block encrypt is, kunnen ze op zoek gaan naar een nieuwe block.

Proof of work

Om professioneel te gaan minen heb je  zeer veel kapitaal nodig dit kwam doordat de persoon die de block als eerste gemined had, een beloning in cryptomunten verkreeg.  Hoe beter je miningapparatuur, hoe meer je verdiende. Dit was ook wel bekend al Proof of Work(POW). Nu heb je ook al andere manieren van minen zoals Proof of Stake(POS) of Proof of Importance (POI). 

Proof of stake

Proof of stake is energiezuiniger dan proof of work. Bij proof of stake wordt een algrotime toegepast waarbij de persoon die over de meeste munten bezit, de grootste kans heeft om een transactie te valideren en daarmee een beloning verdient. Er wordt niet gemined. Bij proof of stake is het zo dat alle munten al gemined zijn. De munten worden dus uitgegeven als beloning voor het valideren van een transactie. Bij proof of stake spreekt men dus niet van een miner maar van een forger. Een voorbeeld van een munt die volgens het proof of stake principe werkt is NEO.

Proof of importance

Proof of importance is een blockcahin algoritme dat als eerste geïntroduceerd werd door NEM. POI is het mechanisme dat wordt gebruikt om te bepalen welk netwerkdeelnemers in aanmerking komen om een blok toe te voegen aan de blockchain. Dit proces staat beter bekent als “oogsten”.  In ruil voor het oogsten van een blok kunnen knooppunten de transactiekosten binnen dat blok verzamelen. Accounts met een hoge belangrijkheidsscore hebben een hogere kant om een blok te oogsten. 

Het grootste verschil tussen proof of importance en proof of stake is dat POI rekening probeert te houden met iemands algemene ondersteuning van het netwerk. Een persoon die bijvoorbeeld 2% van van de cryptocurrency bezit, zou dus maar 2% van de blocks kunnen minen. Dit zorgt er voor dat mensen hun munten zullen houden in plaats van te verkopen bij een deftige winst. Het levert ook een scenario op waar de rijken rijker worden. Wie veel kapitaal in een munt kan steken die volgens het proof of importance algoritme werkt, zal dus ook meer blokken kunnen minen en meer verdienen. Proof of importance lijkt de problemen te overwinnen die proof of stake en proof of work hebben. De ondersteuning die een persoon biedt is afhankelijk van een aantal factoren. Deze zijn verwerving (aantal munten die je koopt), transactiepartners en aantal en omvang van transacties in de laatste 30 dagen. 

Redenen om te minen?

  • Je creërt een passief inkomen, dit is positief aangezien je “geld” verdient zonder er tijd of moeite in te steken.
  • Minen is geen full-time job, maar het is een mooie aanvulling. Zorg ervoor dat je nooit afhankelijk bent van 1 inkomstenbron.
  • Je hebt geen technische kennis nodig
  • Cryptoindustrie staat nog maar in zijn kinderschoentjes, munten kunnen veel meer waard worden.

Verschillende soorten om te minen

Hardware mining

In het begin toen cryptocurrencies nog niet zo bekend waren als nu, was het mogelijk om met je processor van je computer of laptop cryptomunten te gaan minen. De difficulty van de blocks lagen dan ook wat lager dan nu. Deze difficulty houdt in dat hoe meer mensen een bepaalde munt gaan minen, hoe hoger de moeilijkheidsgraad van de rekensom om een block te gaan minen zal worden. Het netwerk achter een cryptomunt zal zich automatisch gaan aanpassing naargelang de rekenkracht van alle miners. Aangezien cryptomining op een professioneel niveau is gekomen, zal je niet ver meer komen om te minen met een computer processor of een grafische kaart. 

Wanneer je wilt gaan minen met hardware moet je al dure apparatuur gaan aankopen zoals een ASIC mining rig. ASIC miners hebben maar een doel, en dat is een bepaalde munt gaan minen. ASIC mining rigs zijn efficiënter, sneller & zuiniger.

Hardware mining is echter wel minder aantrekkelijk dan cloud mining, zeker als een individu. In België en Nederland zijn de stroomkosten zeer hoog. Daarnaast kost de hardware ook extreem veel geld. Op ethereumminers.nl kan je de prijs en verschillende miningrigs terug vinden.

Indien je kiest om aan hardware mining te doen, is het aangeraden om een van de volgende hardware mining pools te gaan gebruiken. Zorg er ook voor dat je geen Bitcoin meer gaat minen. Bitcoin wordt al door veel te veel grote miners gemined. De kans dat je dus nog blocks zal kunnen minen is miniem.

Cloudmining

Indien je geen geld wilt uitgeven aan dure mining apparatuur is het aangeraden om jezelf te vervoegen bij een cloud miningpool. Een cloud miningpool is een verzameling waar individuen tezamen blocks kunnen gaan minen. Bij cloudmining hoef je dus geen super dure hardware aan te kopen. Het bedrijf achter de cloudmining zorgt voor de hardware. Het enige dat jij moet doen is een account aanmaken en hashingpower aankopen. Je kiest zelf hoeveel geld je investeert. Het is aangeraden om met een klein bedrag te starten en vertrouwd raakt met het platform. Eenmaal je hashingpower hebt aangekocht, begin je met minen.

en van de betrouwbaarste cloud mining pools zijn Genesis Mining en Hashflare. Koop simpelweg je hashpower aan en start met cryptomunten te verdienen.

Risico's van cloudmining

Een groot risico, is dat je je geld gaat investeren in een miningpool dat eigenlijk geen miningpool is. Dit zorgt ervoor dat je je geld zal verliezen. Een ander nadeel bij cloudmining is dat je minder zal verdienen dan bij hardware mining. Dit komt omdat de beheerders van deze minefarms ook hun kosten moeten dekken. Daarnaast kan het ook zijn dat de contracten opgezegd worden doordat de prijs van een munt instort en het minen van de munt niet meer winstgevend is. 

Is cloudmining de moeite waard?

Zeker en vast! Het is kwestie van goede beslissingen te maken en jezelf genoeg te informeren. Indien je gebruikt maakt van de cloud mining diensten van Genesis MIning en Hashflare zal je de eerste paar maanden winst maken. Wanneer er meer mensen gaan minen, zal de moeilijkheidsgraad van het minen steeds gaan toenemen. Hierdoor zit er dus wel een kans in dat je verlies gaat draaien.

Dit kan je dan wel weer gaan oplossen door de winst die je hebt gemaakt in de eerste paar maanden te gaan herinvesteren in nieuwe hashingpower. Dit zorgt ervoor dat je in de competitie blijft. Hou er wel rekening mee dat die niet altijd het geval is! 

Het is ook aangeraden om altcoins te gaan minen in plaats van Bitcoin. Aangezien altcoins jonger zijn, zullen deze munten minder gemined worden waardoor de moeilijkheidsgraad ook weer een stuk lager ligt. Dit zorgt er dan weer voor dat jij meer blocks kan gaan minen met je hashingpower en je meer beloont zal worden. 

Conclusie

Indien je niet van plan bent grote bedragen te investeren en grote risico’s te gaan lopen, is hardware mining zeker niet de moeite waard. Bij cloud mining is er zeker en vast wel nog een mogelijkheid om een deftige winst te halen. Cloud mining brengt ook een kleinere kost met zich mee. Het nadeel met cloud mining is dat er minder te verdienen valt. 

Wanneer je kiest om te minen, overweeg dan goed welke munt je wilt gaan minen. Bitcoin is niet meer zo interessant om te minen als vroeger. Het is beter om een altcoin te minen.

Minen is over het algemeen niet meer zo aantrekkelijk zoals het vroeger was. Het is interessanter om je geld in een cryptomunt te investeren die volgens het POS of POI algoritme werkt.

Onthoud wel dat investeren in eender wat altijd risico’s met zich meedraagt. Zorg er dus voor dat je enkel geld investeert dat je ook bereidt bent om te verliezen!

Koop je liever een interessante cryptomunt? Koop ze dan aan via een van de volgende exchagnes:

Wens je meer informatie over de verschillende exchanges? Raadpleeg dan zeker eens de pagina Exchanges!