Staken

het crypto tijdperk is aangebroken, en op dit moment zijn er meerdere kansen om hier grof geld mee te verdienen. Een van de gemakkelijkste manieren om je munten te vermeerderen op de crypto-markt is door deze munten te gaan inzetten. Je cryptomunten inzetten kan je op verschillende manier interpreteren, het kan geïnterpreteerd worden als Gokken in online casino’s, maar het kan ook gezien worden als het simpelweg behouden van jouw cryptomunten. Verwar staken niet met HODLEN. Hodlen wilt louter zeggen dat je jouw munten niet verkoopt omdat je gelooft dat je munten later meer waard zullen zijn. Staken houdt echter iets anders in. 

Wat is staken?

Het principe bij staken is, hoe meer munten van een bepaalde cryptovaluta je bezit, hoe meer je op het spel zet. Hoe meer cryptomunten je in jouw wallet hebt staan, hoe meer je kan verdienen. 

Cryptomunten die de mogelijkheid geven om te staken, geven de mogelijkheid om je munten voor een bepaalde periode vast te zetten. Als beloning dat je jouw munten vastzet, krijg je hier rente op. Dit zijn vaak extra munten van die bepaalde cryptovaluta. De beloning hangt af van hoelang en hoeveel munten je vastzet/staked. Hoe meer munten en langere tijdsduur, hoe hoger de vergoeding. 

Een cryptomunt zoals Bitcoin kan je niet staken. Dit komt omdat Bitcoin volgens het proof of work algoritme werkt. 

Wat is proof of stake

Proof of Stake ook bekend onder het accronym (PoS) is een algortime waarmee de blockchain van een bepaalde cryptomunt consensus wilt bereiken. Deze consensus wilt zeggen dat een transactie of een block aan alle regels voldoet dat ingesteld zijn in de basis van de blockchain. PoS is een verbeterde versie van het Proof of Work (PoW) algorithme. Bij PoW krijgt de persoon (miner) die als eerst een nieuwe blok gecreëerd of transacties heeft gevalideerd de beloning. 

Bij PoS is dit niet het geval. Bij PoS wordt een willekeurige persoon uitgekozen om een block te maken of transacties te valideren. Hoe meer munten dat je van die bepaalde munt bezit, hoe hoger de kans dat jij de block mag minen. Daarnaast hoef je om te staken geen speciale hardware aan te kopen.

Hoe kan je staken?

Om te beginnen met staken heb je eerst en vooral een aantal coins nodig van een cryptovaluta. Vervolgens zet je deze in je wallet en zorg je ervoor dat je wallet beschikbaar is om te staken. Door het staken van coins ben je in principe bezig met het oplossen van een nieuwe block. Het aantal blokken dat je per dag oplost hangt af van dag tot dag. Hoe meer blokken je mined, hoe meer je beloont zal zijn. 

Exchanges die de mogelijkheid geven om te staken, voorzien de stakeoptie vaak in je eigen back-end. Meestal zal je dit dus onder “profiel” terugvinden.
Enkele voorbeelden van exchanges waar je kan staken zijn:

Om te kunnen staken is er wel 1 vereiste en dit wilt zeggen dat je jouw wallet en computer 24/7 live moet houden. Voor sommige mensen is dit niet haalbaar, daarbij vergt staken ook redelijk wat elektriciteit. Er bestaan wel alternatieven om te kunnen staken, deze alternatieven zullen later op de pagina uitgelegd worden.

Welke munten kan je staken

Onderstaande munten zijn slechts een aantal munten die gestaked kunnen worden. Om meer munten te ontdekken die gestaked kunnen worden kan je filteren bij het overzicht van cryptomunten.

Alternatieven om te staken

Stakebox

Een stakebox is een klein apparaatje dat speciaal ontwikkeld is om cryptocurrency te staken. Deze hardware zorgt ervoor dat je computer of laptop niet 24/7 aan hoeft te staan. Het enige wat je hoeft te doen is de stakebox installeren en op een plaats zetten die een goede internetverbinding heeft. Om een bepaalde munt te kunnen staken is het verreist dat je de stake software download die deze cryptomunt beschikbaar stelt. meestal kan deze software op de site van de cryptomunt teruggevonden worden.

In België en Nederland kan je een stakebox aankopen bij Cryptomaan. Cryptomaan biedt niet enkel stakeboxen aan maar ook hardware wallets. De stakebox dat verkrijgbaar is bij Cryptomaan kost €150 en ondersteunt Reddcoin, Qtum, PivX, Peercoin, Neblio, Cloakcoin, Stratis en nog veel meer!

Conclusie

Indien je cryptomunten bezit is staken een zeer gemakkelijke manier om extra munten te verkrijgen zonder er geld aan uit te geven. Daarnaast hoef je geen geld uit te geven aan dure mining rigs. Een laatste voordeel is ook dat je mined terwijl dat je staked. Hierdoor verdien je nog meer munten. Een nadeel is echter wel dat je een risico moet aangaan. Eenmaal je jouw munten hebt gestaked, kan je er niet meer aan totdat de stakeperiode verlopen is. Stel dat prijs van de munt instort, kan je deze munten niet meer verkopen om eventuele schade te beperken. Zoek je naar meerdere manieren om een passief inkomen te genereren, dan zijn Masternodes ook zeer interessant.