Tokens

Digitale tokens zijn recent geïntroduceerd op de cryptomarkt. Deze tokens worden gebruikt om verschillende assets op een blockchain weer te geven. Maar wat is zo’n token, hoe kan je een token digitaliseren? En waarom zijn deze tokens zo belangrijk?

Wanneer je het woord “token “hoort, dan denk je al snel aan een luna park of aan een arcade park waar je in ruil voor euro’s tokens verkreeg. Met deze tokens kon je dan elk spel spelen dat in de arcade beschikbaar was.

Wat is een token?

Tokens worden ontwikkeld op basis van slimme contracten op een blockchain. Tokens hebben niet dezelfde functie als cryptovaluta, ze worden gebruikt voor een bepaalde gebruiksdoelstelling. Ze kunnen dus eerder aanzien worden als effecten. Aan deze tokens kunnen er verschillende voordelen en rechten gekoppeld worden. 

Tokens worden dus niet gebruikt als betalingsmiddel. De functies van een token is afhankelijk van de uitgever en het product waarvoor de token ontwikkeld is. Een token kan bijvoorbeeld gebruikt worden als een eigendomsbewijs.

Het maken van tokens is veel eenvoudiger dan het maken van een crypotmunt. Dit komt omdat je de codes van een bepaalde protocols in de blockchain niet hoeft aan te passen. Het enige wat je hoeft te doen, is een standaardsjabloon op de blockchain volgen. Zo’n blockchain kan bijvoorbeeld de Ethereum blockchain zijn.
Een token is dus eigenlijk een cryptomunt zonder eigen blockchain.

Om het heel ingewikkeld te maken, is het ook mogelijk dat een token een munt wordt. Een token kan eerst gebasseerd zijn op een blockchain zoals deze van Ethereum. In een later stadium van de token kan het zijn dat de ontwikkelaars een eigen blockchain hebben uitgebouwd. Eenmaal een token een eigen blockchain heeft, wordt de token een cryptomunt. Een voorbeeld hiervan is EOS.

Soorten tokens

Security token

Een security token is een token dat wordt uitgegeven en verhandeld op basis van slimme contracten. In de toekomst zullen aandelen, obligaties, opties, garanties en aandelen onder security tokens vallen.

Het verschil tussen aandelen en security tokens is dat een aandeel op papier staat en security tokens op de blockchain staan. Bij security tokens heb je dus geen derden nodig. 

Security tokens zijn veel transparanter, kostenbesparend en veiliger dan de huidige effectenhandel. Hierdoor zullen kleine startups er voor kiezen om zelf effecten te gaan uitgeven op een blockchain. Dit is goedkoper aangezien er geen dure tussenpartij meer aan de beurt komt.

Equity token

Een equity token zorgt ervoor dat private vermogens getokenized worden. Een equity token kan als een uniek software programma beschouwd worden. Dit software programma is dan actief binnen een blockchain en het gedistribueerd netwerk die bestaat uit slimme contracten over een bepaald vermogen. 

Voorbeelden van een equity token is een onderhandse akte, een eigendomsrecht over een stuk grond. Deze akte kan volgens de wet worden verwerkt binnen een token en worden vastgelegd op een blockchain.

Utility token

Een utility token worden uitgegeven om een bepaald product of dienst te gebruiken. Dit betekent dat de koper van een utility token de uitgever heeft betaald, zodat het bedrijf een product kan ontwikkelen. Wanneer het product ontwikkeld is, kan de token gebruikt worden om het product te kopen of gebruik te maken van de service. Een utility token is dus een manier om een crowdfund te financiëren.

Een voorbeeld van een utility-token is de Basic Attention Token (BAT).  De BAT is ontworpen voor de advertentiemarkt, hier wordt name gericht op advertenties binnen internetbrowsers. Het project heeft als doel om met blockchain technologie een advertentieplatform te creëren . De BAT tokens kunnen gekocht worden door de adverteerders. Adverteerders kopen advertenties met BAT-tokens, de tokens worden verdeeld onder de uitgevers en degenen die de advertentie bekijken. De uitgever krijgt coins voor het hosten van de advertentie, de consument voor het bekijken van de advertentie.

Wat is het verschil tussen tokens en Altcoins?

Het grootste verschil tussen altcoins en tokens ligt in de structuur hoe deze zijn opgebouwd. Altcoins zijn afzonderlijke cryptovaluta met een eigen blockchain terwijl tokens werken op een blockchain die het toestaat om gedecentraliseerde applicaties te maken.

De meeste tokens worden op Ethereum blockchain geprogrammeerd. Het ethereum blockchain programma staat bekend als een platform dat gedecentraliseerde apps en tokens ondersteunt. 
Ethereum is eigenlijk geen cryptocurrency, Ether daarentegen zijn de betaalmiddelen om transacties te maken op de blockchain van Ethereum. De cryptovaluta van Ethereum is dus de Ether.

Hoe kan je tokens verkrijgen?

Tokens worden beschikbaar gemaakt aan het grote publiek door middel van een Initial coin offering (ICO). Deze ICO is een soort van crowdfunding, om een nieuwe cryptocurrency verder te kunnen ontwikkelen. 

Daarnaast kan je ook tokens verkrijgen op exchanges zoals Binance.