Soorten vastgoed

Klassiek vastgoed
Meer info over klassiek vastgoed
Investeren in Luxueus vastgoed
Meer info over luxueus vastgoed
Investeren in hotelkamers
Meer info over hotelkamers
Investeren in parkeergarages
Meer info over parkeerplaatsen
Investeren in buitenverblijven
Meer info over buitenverblijven
Investeren in studentenkamers
Meer info over studentenkamers
Investeren in zorgvastgoed
Meer info over zorgvastgoed
Investeren in winkelpanden
Meer info over professioneel vastgoed
Investeren in appartementen
Meer info over appartementen

Op zoek naar een goede investering?

Op zoek naar een nieuwe woning, vakantiewoning of gewoon een goede investering? Dan is vastgoed de geschikte investering voor jou. Vastgoed is wellicht een van de veiligste en meeste interessante investeringen die men tegenwoordig kan doen. De prijzen van vastgoed zijn de laatste 20 jaar enkel nog maar gestegen waardoor het kopen van een eigen woning zeer interessant is. Beschik je niet over genoeg middelen om een eigen woning aan te kopen? Dat is geen probleem. De rentevoeten op hypothecaire leningen staat tegenwoordig historisch laag waardoor het aangaan van een lening vandaag de dag zeer interessant is. Enkele voorbeelden van een hypothecair krediet zijn Auxifina, KBC, ING, Finday. 

Ontdek hier meer informatie over hypothecaire leningen⇒

Blockchain technologie binnen de vastgoedsector?

Ook de vastgoedsector is niet ontsnapt aan de befaamde blockchaintechnologie en de alom bekende cryptocurrencies. Zo is zijn er al verschillende spelers binnen de vastgoedmarkt die luxe woningen aanbieden in ruil voor cryptomunten. In de toekomst zou het perfect mogelijk zijn dat elke speler in de vastgoedmarkt gebruik gaat maken van blockchain en smart contract om de verkoop van woningen op vast te leggen. Kom er hier meer over te weten ⇒

Kopen of huren wat is het interessantst?

Huren

Iedereen die jong is en alleen wilt gaan wonen, kent het dilemma tussen kopen of huren. Ga je voor het eerst alleen gaan wonen, dan is huren misschien wel een ideale manier om zelfstandig te worden zonder al te veel verantwoordelijkheden. Bij huren is je enige verplichting het betalen van je huur en je woning proper houden. Is op je eentje wonen niet je ding, dan kan je jouw huurcontract altijd opzeggen en kan je terug bij je ouders intrekken (indien de situatie dit toelaat). Heb je een aantal maanden/jaren gehuurd en ben je zelfstandig genoeg geworden? Dan is kopen hoogstwaarschijnlijk de meest logische stap, dit natuurlijk als je bereidt bent om je te binden aan een geografisch gebied. Ben je van plan om naar het buitenland te trekken? Dan is het natuurlijk interessanter om de resterende tijd een woning te huren. 

Kopen

Nu stel dat je een gezin wilt stichten in België dan is een woning kopen een logische stap. Er zijn echter wel enkele aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo is het kopen van een woning interessant maar het kost toch een pak geld. Afhankelijk van wat jou financiële situatie is, zal je hoogstwaarschijnlijk een hypothecaire lening aan moeten gaan bij de bank. Het voordeel van deze lening is dat je een woning kan aanschaffen. Overigens is een hypothecaire lening ook fiscaal aftrekbaar. Houd er rekening mee wanneer je een woning aankoopt, je de eerst volgende jaren hoogstwaarschijnlijk niet meer zal kunnen sparen en je moeite zal hebben met rond te komen. Naast het aankopen van een woning komen hier ook nog eventuele renovatiekosten bij. Het is niet omdat je over een afgewerkte woning beschikt, dat de kous daarmee af is. Het aankopen van meubelen kost ook een hele pak geld. Ook moet er rekening gehouden worden met eventuele onkosten die supplementair kunnen zijn. 

Het aankopen van een woning is echter wel een investering op zich. Eenmaal jouw lening afbetaald is, is het pand van jou en valt de kost van je lening weg. Bij huren is dit niet zo. Huur je een woning en leef je daar voor de rest van je leven in? Dan betaal je in principe iemand anders zijn lening af. Vaak is het ook zo dat de aflossing van een lening even duur zal zijn als de huurprijs van een woning. Bereik je een gezegende lening van 65 jaar en zijn je kinderen het huis uit. Dan kan het best wel eens zijn dat het huis te groot is geworden. Je kan dan beslissen om jouw woning te gaan verkopen en met het geld hiervan een luxueus appartement aan te gaan kopen. Als je van plan bent om een gezin in België te stichten, dan is een woning aankopen het meest interessant. Wil je niet gebonden zijn aan een geografisch gebied? Dan is huren waarschijnlijk de beste keuze.

Een nieuwbouwwoning aankopen of renoveren?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld over nieuwbouw. Vaak denken mensen dat een nieuwbouwwoning niet in hun budget past en kopen vervolgens een huis om te renoveren. Vaak is het uitendelijk zo dat de renovatie meer geld kostte dan voorzien en dat een nieuwbouw goedkoper ging zijn. Nu is dit zeker niet altijd het geval en moeten er enkele factoren in rekening worden gebracht. Op basis van deze zaken kan jij dan beslissen wat voor jou het voordeligst is. 

Nieuwbouw

Het grootste voordeel aan het kopen van een nieuwbouwwoning is dat het huis instap klaar is en dat er geen bijkomende kosten meer zijn. Daarnaast beschikt de woning over een laag energiepijl, is de indeling van de woning vaak efficiënter en is de woning een hedendaags ontwerp. De eerste vijftien à twintig jaar zal je dus comfortabel kunnen leven. Daarnaast is het zo dat een nieuwbouwwoning sneller kan worden verkocht en vaak zelfs met meerwaarde. Ook moet je rekening houden dat de energiefactuur bij een nieuwbouwwoning een pak lager zal zijn dan bij een huis dat je moet renoveren.Het grootste nadeel is de hoge aankoopprijs. De aankoopprijs is vaak een struikelpunt voor jonge gezinnen. Een ander nadeel is dat je huis vaak niet uniek is. Vaak zal je woning deel uitmaken van een bouwproject. Dit project zal een aantal van dezelfde huizen neerzetten. Hierdoor zal je niet zelf kunnen beslissen waar je keuken komt, welke materialen er gebruikt worden,… Nu is het wel zo dat deze projecten kleinschaliger zijn dan vroeger. Vroeger werden er enkele honderden dezelfde huizen geplaatst. Dit is niet meer het geval. Vaak bestaan deze bouwprojecten uit 10-20 woningen. Een groot voordeel aan deze bouwprojecten is dat doordat er een aantal dezelfde huizen worden geplaatst, de prijs lager zal zijn. Dit komt omdat de materialen in veel grotere aantallen gekocht worden waardoor de aankoopprijs van de materialen lager is. Dit zorgt op zijn beurt dan weer in een verlaging van de aankoopwaarde van een huis. 

Renoveren

Renoveren kent net zoals Nieuwbouw enkele voordelen. Zo is het aankopen van de woning vaak goedkoper dan het kopen van een nieuwbouwwoning. Ook steunt de overheid het renoveren van een oude woning meer dan het aankopen van een nieuwbouw woning. Zo bieden banken ook de mogelijkheid om een renovatielening aan te gaan. Deze leningen kennen vaak een voordelige interestvoet. Deze interestvoet wordt nog voordeliger wanneer de aanpassingen in je woning milieuvriendelijk zijn. Deze lening staat beter bekend als een “groene lening”. Nu het grootste voordeel dat je de woning kan aanpassen naar jouw smaak en jouw voorkeuren. Er kunnen eventuele muren opengebroken worden waardoor er meer ruimte is en je kan je huis volledig uniek maken. Dit in tegenstelling tot een nieuwbouwwoning. Daarnaast kan je vaak een oude woning kopen ter waarde van de bouwgrond. Hierdoor betaal je niet extra voor de woning die op de grond staat en kan je mits je een bouwvergunning hebt, de woning afbreken en jouw eigen droomhuis erop plaatsen. Het nadeel aan renoveren is dat de woning vaak een hogere energiewaarde en minder milieuvriendelijk zal zijn dan een nieuwbouwwoning. Ook kan renoveren uiteindelijk duurder uitkomen dan een nieuwbouwwoning aankopen.

Conclusie

Indien je een woning wilt kopen waar je zelf in kan klussen en het pand zelf kan aanpassen, dan is het aankopen van een oude woning en beroep doen op een renovatielening. Betaal je liever wat meer geld voor een kant en klare woning dan is een nieuwbouwwoning de ideale optie voor jou.
Ontdek hier alle nieuwbouwprojecten ⇒