Wat is een Wallet?

Een wallet is een portefeuille waar je cyptovaluta in kan bewaren. 
Een cryptocurrency wallet is een softwareprogramma dat privé- en openbare sleutels opslaat en interactie heeft met verschillende blockchain.

Gebruikers kunnen vanuit hun wallet cryptomunten nden gebruiken voor betalingen . Een wallet kan ook dienen om cryptomunten te ontvangen. Een cryptowallet kan je zien als je digitale portemonnee. Het enige verschil met je portefeuille is dat de meeste van deze portefeuilles niet materieel zijn. Als je Bitcoin of een andere cryptomunt wilt gebruiken, moet je een digitale portemonnee hebben. Er bestaan verschillende soorten wallets. Vooraleer we de verschillende soorten crypotwallets uitleggen, moeten we eerst begrijpen hoe ze werken.

Wallets worden op deze pagina ook wel portefeuilles of portemonnees genoemd.

Hoe werken cryptowallets?

Miljoenen mensen gebruiken portefeuilles met cryptocurrency,
maar er zijn veel misverstanden over hoe ze werken. In tegenstelling tot traditionele portefeuilles slaan digitale portefeuilles geen fysieke munten op. Dit is logisch aangezien cryptomunten immaterieel zijn. Je kan deze munten niet vastnemen. Deze cryptomunten worden in
feite niet opgeslagen op een enkele locatie of bestaan nergens in een fysiekevorm denk hierbij aan de manieren waarop een bank het geld opslaat. Het enige dat bestaat zijn de registraties van transacties die zijn opgeslagen op de blockchain.

Portefeuilles met cryptomunten zijn softwareprogramma’s
die uw openbare en persoonlijke sleutels opslaan en die met mogelijk met verschillende blockchain’s worden gekoppeld. Door het gebrui kvan deze wallets kunnen gebruikers hun saldo controleren,
geld verzenden en andere bewerkingen uitvoeren. 

Wanneer een persoon je Bitcoins of een ander type digitale valuta stuurt, tekenen ze in feite het eigendom van de munten af op het adres van je portemonnee. Om die munten te kunnen uitgeven en het geld te ontvangen, moet de persoonlijke sleutel die in uw portemonnee is opgeslagen, overeenkomen met het openbare adres waaraan de valuta
is toegewezen. Als openbare en privésleutels overeenkomen, neemt het saldo in uw digitale portemonnee toe en wordt het saldo van de afzender in mindering gebracht.  

Er is geen uitwisseling van echte munten zoals je bij de bakker met cash een brood zou kopen. De transactie wordt alleen aangegeven door een transactierecord op de blockchain en een verandering in het saldo in uw cryptocurrencyportefeuille.-

Welke verschillende soorten portefeuilles bestaan er?

Er zijn verschillende soorten wallets/portefeuilles die verschillende manieren bieden om uw digitale valuta op te slaan. Portefeuilles
kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende categorieën: 

1) software
2) hardware
3) papier

1) Software portefuilles

Afhankelijk van welke soort Softwareportefeuilles je hebt kan
je je “rekening” raadplegen op desktop, op je mobieltje of online.

1.1 Desktop portefeuille:

Deze wallets worden gedownload en geïnstalleerd op een pc of laptop. Net zoals een computerspel dat je download op je pc, zijn ze alleen
toegankelijk vanaf de computer waarop ze zijn gedownload. Desktopportefeuilles zijn voorzien van een van de hoogste beveiligingsniveaus. Het enige nadeel aan dit soort portefeuilles is als uw computer wordt gehackt of een virus krijgt, de kans bestaat dat u al uw geld verliest.

1.2 Online portefeuille:  

Deze wallets worden op de cloud uitgevoerd en zijn vanaf elke computer op elke locatie toegankelijk. Hoewel ze gemakkelijker
toegankelijk zijn, slaan online portefeuilles uw privésleutels online op en worden ze beheerd door een derde partij. Het nadeel hier is omdat de privésleutels door derden opgeslaan zijn, ze kwetsbaarder zijn voor aanvallen van hackers.

1.3 Mobiele portefeuille:

Deze wallets worden op een app op je telefoon uitgevoerd en
zijn handig omdat ze overal kunnen worden gebruikt, inclusief winkels. Mobiele portefeuilles zijn meestal veel kleiner en eenvoudiger dan desktop wallets vanwege de beperkte ruimte die beschikbaar is op een mobiel apparaat. Deze mobiele wallets kan je vergelijken met je mobiele banking app. Wanneer je in een winkel aankopen doet, zou je op die manier kunnen betalen met je mobiele wallet.

2) Hardware portefeuilles

Deze portefeuilles verschillen van softwareportefeuilles doordat ze de persoonlijke sleutels van een gebruiker opslaan op een hardware
apparaat zoals een USB. Hoewel hardware portefeuilles transacties online doen, worden ze offline opgeslagen, wat zorgt voor een betere beveiliging. Hardware wallets kunnen compatibel zijn met verschillende web interfaces en kunnen verschillende valuta ondersteunen. Het hangt er maar net vanaf welke u beslist te gebruiken. Bovendien is het gemakkelijk om een transactie te doen. Gebruikers kunnen eenvoudig hun apparaat aansluiten op een computer of apparaat met internettoegang, een pincode invoeren, valuta verzenden en bevestigen. Hardware portefeuilles maken het mogelijk om gemakkelijk transacties uit te voeren en tegelijkertijd uw geld offline en uit de buurt van gevaar te houden.
Een van de beste hardware wallets op de markt is de Ledger Nano S. 

Voor meer info over verschillende hardware wallets kan je hier terug!

3) Papieren portefeuilles

Deze portefeuilles zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een zeer hoog beveiligingsniveau. Hoewel de term papieren portemonnee/portefeuille eenvoudigweg kan verwijzen naar een fysieke kopie of afdruk van uw openbare en privésleutels, kan deze ook verwijzen naar een stukje software dat wordt gebruikt om veilig een paar sleutels te genereren die vervolgens worden afgedrukt. Het gebruik van een papieren portefeuille is relatief eenvoudig. Het
overzetten van Bitcoin of een andere valuta naar uw papieren portemonnee wordt bereikt door de overboeking van geld van uw softwareportemonnee naar het openbare adres dat op uw papieren portemonnee staat. Als u geld wilt opnemen of uitgeven, hoeft u alleen maar geld van uw papieren portemonnee naar uw softwareportefeuille over te schrijven. Dit proces, vaak ‘sweeping’ genoemd,
kan handmatig worden uitgevoerd door uw privésleutels in te voeren of door de QR-code in de papieren portefeuille te scannen. 

Het mooie aan een papieren wallet is dat je deze zelf kan aanmaken.

Vaak zul je ook de termen hot wallet en cold wallet horen vallen. Een hot wallet kan vergeleken worden met een zichtrekening om betalingen
mee te doen. Bijvoorbeeld een mobile portefeuille.

Cold wallets daarentegen zijn wallets die je kan vergelijken

als een spaarrekening. Voorbeelden van cold wallets zijn Hardware wallets, papieren wallets en desktopwallets.lus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zijn cryptowallets veilig?

Portefeuilles zijn in verschillende mate beveiligd. Het beveiligingsniveau hangt af van het type portefeuille dat u gebruikt (desktop, mobiel, online, papier, hardware) en de serviceprovider. 
Een webserver is een riskantere omgeving om uw valuta te behouden vergeleken met een offline wallet. Logisch ook, om de offline wallet (hardware of papier) van iemand te bemachtigen moet je al heel wat drastische stappen ondernemen.

Online wallets kunnen gebruikers blootstellen aan mogelijke kwetsbaarheden in het portefeuilleplatform. Een portefeuilleplatform kan gehackt worden waardoor hackers de gebruikers gaan uitbuiten.

Online wallets is de meest kwetsbare manier van cryptovaluta
opslaan. Er moeten zeer veel veiligheidsmaatregelen op de servers, sites worden toegepast zodat iedere bezitter van de wallet beschermd wordt van hacking aanvallen.

Veiligheidsmaatregelen

Het grootste probleem bij cryptoportefeuilles is niet het gehackt worden maar het verlies van de privésleutel van de portemonnee. Je kan deze privésleutel zien als de sleutel tot je kluis. Het is dus heel belangrijk dat je bij het maken van een online portefeuille, je voorzorgmaatregelen neemt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je privésleutel te noteren op een papiertje en deze thuis goed te verstoppen.

Ook kan je een back-up van je portemonnee maken. Bewaar alleen kleine hoeveelheden valuta voor dagelijks gebruik online, op uw computer of mobiel, waarbij de overgrote meerderheid van uw geld in een hoge beveiligingsomgeving wordt bewaard. Zie je mobiele wallet als je zichtrekening en je hardware wallet als je kluis die je ergens achter een of ander schilderij hebt verstopt.

Een andere voorzorgmaatregel dat je kan nemen is door ervoor
te zorgen dat je software altijd up-to-date is. Dit wilt zeggen dat niet alleen de softwareportefeuille upgedate moet zijn maar ook het apparaat waarop je deze softwareportefeuille opent. Dit kan je Desktop, laptop, mobieltje zijn.

Ook zou ik aanbevelen om extra beveiligingslagen toe te voegen. Hoe meer beveiligingslagen, hoe beter. Het instellen van lange en complexe wachtwoorden is hier een mogelijkheid van. Je kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat er bij elke geld opname een wachtwoord ingegeven moet worden.

 Als laatste gebruik portefeuilles die een goede reputatie hebben en extra beveiligingslagen bieden zoals verificatie met twee factoren (2af app) en extra pincodevereisten telkens wanneer een portefeuille-applicatie wordt geopend. U kunt ook een portefeuille overwegen die multisig-transacties biedt zoals Armory of Copay. Deze portefeuilles eisen meerdere handtekening en wachtwoorden van een gebruiker vooraleer er een transactie kan worden uitgevoerd. Armory en Copay zijn slechts 2 voorbeelden van een wallet. Meer informatie over de verschillende portefeuilles kan hier gevonden worden.

Multi-valuta of eenmalig gebruik?

Hoewel Bitcoin veruit de bekendste en populairste digitale valuta is, zijn honderden nieuwe cryptomunten ontstaan, elk met onderscheidende ecosystemen en infrastructuur. Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van verschillende cryptomunten, is het goede nieuws dat u voor elke munt geen afzonderlijke portemonnee hoeft in te stellen. In plaats van een cryptocurrency-portemonnee te gebruiken die een enkele valuta ondersteunt, kan het handiger zijn om een

portemonnee voor meerdere valuta’s in te stellen waarmee je verschillende valuta’s uit dezelfde portefeuille kunt gebruiken. Vooraleer u een keuze maakt, is het aangeraden dat u de voor en nadelen van de verschillende multi-valuta wallets tegen elkaar afweegt.

Zijn er transactiekosten bij het verzenden van cryptomuten?

Het antwoord dat ik je op deze vraag geef is niet ja of neen. Soms betaal je transactiekosten aan de bedrijven die de blockchains  encrypten. De transactie kosten die je betaald aan deze bedrijven zijn minder dan de traditionele bankkosten.

Raar maar waar, soms kan je ook zelf een vergoeding instellen die je aan de “mining” bedrijven geeft om hen te steunen. Mining bedrijven zijn echter de reden waarom de blockchain kan blijven bestaan. Het
probleem hierbij is wel dat wanneer je een extreem lage transactiekost instelt, de transactie soms enkele minuten, uren, dagen kan duren. Dit komt omdat jouw transactie een lagere prioriteit krijgt dan wanneer iemand een hoge transactiekost instelt.

Transactiekosten lijken een factor om schrik van te hebben, dit is het niet. De transactiekosten die je betaalt zijn miniscule bedragen.

Zijn cryptocurrency wallets anoniem?

Dit is ook een vraag waar geen duidelijk antwoord over gegeven kan worden. Aan de ene kant wel, aan de andere kant dan weer niet. Het hangt ervan af hoe je het ziet. Portefeuilles zijn pseudoniem.

Dit wilt zeggen dat de portefeuilles niet zijn gekoppeld aan de werkelijke identiteit van een gebruiker. Het is bijna onmogelijk dat iemand via jouw pseudoanonieme gegevens je werkelijke identiteit kan ontdekken. Vanuit dit aspect zijn deze cryptowallets dus wel anoniem.

Ze zijn ook weer niet anoniem omdat iedereen over je pseudoanonieme gegevens beschikt. Iedereen die gebruik maakt van de blockchain
heeft een versie van deze blockchain. Zoals bij de uitleg van de blockchain verteld wordt, heeft iedereen deze pseudoanonieme gegevens nodig om te checken als je over genoeg munten beschikt om de transactie te kunnen maken.

Er worden wel veel projecten opgezet om te onderzoeken hoe de
privacy en anonimiteit meer gegarandeerd kunnen worden. Een van deze projecten is het DarkWallet project.

Wanneer je bovenstaande tekst hebt gelezen en begrijpt
beschik je over de basiskennis over wallets. Voor je een wallet kiest moet je jezelf enkele vragen stellen:

  1. Voor wat wil ik mijn wallet gebruiken
  2. Hoeveel soorten cryptomunten wil ik opslaan in deze wallet?
    • Een enkele munt
    • Meerdere munten
  3. Wil ik mijn portefeuille enkel thuis kunnen raadplegen of ook op andere plaatsen?